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 RE:  May employee accept meal from representative of entity regulated by 
   employee’s agency? 
 
 DECISION: No. 
 
 
  This opinion is in response to your August 21, 1995, request for an advisory 
opinion from the Executive Branch Ethics Commission (the "Commission").  This matter was 
reviewed at the October 19, 1995, meeting of the Commission, and the following opinion is 
issued. 
 
  You state the relevant facts as follows.  The Division of Substance Abuse within 
the Cabinet for Human Resources requests an interpretation by the Commission of Advisory 
Opinion 93-81 as its relates to the following three situations: 
 
1) An employee travels to various statewide locations to chair a monthly task force meeting. 
 The task force is comprised of representatives of entities which are regulated by the agency for 
which the employee works.  Lunch is provided for the entire task force by the entity hosting the 
meeting.  The host entity, which is regulated by the employee's agency, has arranged to have 
food brought to the meeting room.  No one at the meeting is charged or pays for their lunch.  An 
overnight stay is not required.   
 
2) An employee travels to various statewide locations to chair a monthly task force meeting. 
 The task force is comprised of representatives of entities which are regulated by the agency for 
which the employee works.  Members of the task force visit a restaurant for lunch,  and one 
member of the task force pays for the lunches of the entire task force.  An overnight stay is not 
required. 
3) An employee attends a conference away from his work station.  In the evening, after 
conference hours, the employee meets with two directors from entities which are regulated by 
the agency for which the employee works to discuss business unrelated to the conference.  One 
of the directors pays for the meal of both the employee and the other director.  No other 
individuals are in attendance.   
 
  You ask if the employee may accept any of these meals, or if an arrangement 
should be made by the employee to pay for the meal.  You believe, if it is in the public interest 
and part of the employee's official duty to attend functions sponsored by potential vendors or by 
entities regulated by the employee' agency, the agency should pay all expenses.  Under current 
state travel regulations, a state employee is not entitled to reimbursement for meals unless an 
overnight stay is involved.  Thus, in situations 1) and 2) above,  the employee would not be able 
to seek reimbursement from the state for his meal expense.   
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  In Advisory Opinion 93-81 issued by the Commission on December 16, 1993, the 
Commission concluded that a public servant should not accept meals "from any person or 
business that does business with or is regulated by the state agency in which the public servant is 
employed".   An exception listed in the opinion allows an employee to accept a meal if he is a 
speaker or panel participant at a conference, workshop, seminar, school or university program, 
groundbreaking, public celebration or other such meeting and his attendance at such meeting is 
to further his official duties as stated in the law regulations. or his job description.  Such a meal 
must be served as a part of the program and available to all those in attendance.   
 
  The Commission believes that serving as a chair of a task force meeting does not 
fall within the definition of speaker or panel participant unless the chair is required to also 
present a speech or act as a panel participant.  Therefore, the employee should not accept a meal 
from a representative of an entity which is regulated by the agency for which the employee 
works.  In the situations referred to above, the employee should make arrangements to pay for 
his meal.  
 
  The Commission sympathizes with the employee's inability to be reimbursed by 
the state for such meals and points out that some state agencies have language in their enabling 
statutes allowing for agency employees to be reimbursed for all reasonable expenses incurred 
while acting on behalf of the agency.  However, the Commission reiterates its belief that a state 
employee should not accept gifts or gratuities, including a meal, from an entity regulated by the 
employee's agency.  Acceptance of such a gift may damage public confidence in the integrity 
and impartiality of those who operate state government.    
 
      EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION 
 
 
 
      __________________________________________ 
      BY: Martin J. Huelsmann, Chairman 
 


